Freemasonry:

Questions and Answers

1. Question: What, according to the highest Masonic authority, is Freemasonry?
    Answer: "Masonry is a search after light. That search leads us directly back, as you see, to the Kabalah" [Jewish book of occult knowledge]. Albert Pike's Morals and Dogma of the Ancient and Accepted Rite, p. 741.

2. Question: What is this "Kabalah", or Cabala as it is spelled in English?
    Answer: "Cabala is a medieval and modern system of theosophy, mysticism and thaumaturgy" [magic]. Webster's New Collegiate Dictionary, p. 153.

3. Question: Since Freemasonry has a specific belief system, as Sovereign Grand Commander Pike has stated above, then we ask, "Is it Christian?"
    Answer: "Freemasonry is not Christianity, nor a substitute for it." Dr. Albert G. Mackey's Encyclopedia of Freemasonry, p. 162.

4. Question: The Bible appears on Masonic altars in supposed Christian lands. Is Masonry based upon the Bible?
    Answer: "Masonry has nothing whatsoever to do with the Bible, and it is not founded upon the Bible, for if it were it would not be Masonry, it would be something else." Digest of Masonic Law, p. 207-209.

5. Question: What is the God of Freemasonry?
    Answer: "Freemasonry proclaims as it has ever proclaimed from its origin, the existence of a Creative Principle, under the name of 'The Great Architect of the Universe'." The Supreme Council of the Ancient and Accepted Rite of Lusanne, 1868.

6. Question: If the Masonic god is only a creative principle, then Freemasonry doesn't accept the personal Father God of the Scriptures, does it?
    Answer: "The only personal God Freemasonry accepts is 'humanity in toto'.....Humanity therefore is the only personal god that there is." J.D. Buck's Mystic Masonry, p. 61.

7. Question: Are candidates informed of freemasonry's true religion and god when they enter the Blue Lodge?
    Answer: "The Blue Degrees are but the court[yard] or portico [porch] of the Temple. Part of the symbols are displayed there to the initiate, but he is intentionally misled by false interpretations. It is not intended that he shall understand them; but it is intended that he shall imagine he understands them." Albert Pike's Morals and Dogma, p. 819.

8. Question: If the Blue Degrees are only sham Masonry, especially designed to deceive the ignorant masses who do all the leg work, recruiting, fund-raising, etc., then who are the true interpretations - if there be such - reserved for?
    Answer: "Their true explanation is reserved for the Adepts, the Princes of Masonry." Morals and Dogma, p. 819.

9. Question: Why are Masonic meetings usually held in upper chambers?
    Answer: "Lodge meetings at the present day are usually held in upper chambers.....Before the erection of Temples the celestial bodies were worshiped on hills and the terrestrial ones in valleys." The General Ahiman Rezon, by Daniel Sickles, p. 75.

10. Question: What is a Masonic Lodge?
    Answer: "Every Masonic Lodge is a temple of religion, and its teachings are instructions in religion." Morals and Dogma, p. 213.

11. Question: Does Freemasonry's religious system have anything to do with sun worship?
    Answer: "The veneration which Masons entertain for the east confirms an opinion previously announced, that the religious system of Masonry comes from the east, and has reference to the primitive religion whose first occupation was the worship of the sun." Baxot's French Manual of Freemasonry, p. 154.

12. Question: One is told in the Blue Lodge that by the Compass he is to circumscribe the boundaries of his passions and desires; and that by the Square he is to square his dealings with his fellow man. Is this the true meaning of what they represent?
    Answer: The Compass and Square "symbolize the double nature anciently assigned to the Deity, as Brahman and Maya among the Aryans, Osiris and Isis among the Egyptians. As the sun was male, so the moon was female." Morals and Dogma, p. 839. One can see that the Compass and Square, according to Sovereign Grand Commander Pike, have nothing whatsoever to do with your passions, desires, or your square dealings. They represent the male and female principles in nature worship, the sun, and the moon, Osiris and Isis!

13. Question: Does Freemasonry equate Jesus Christ, the Son of God, with Krishna, sun god of India?
    Answer: "It has been shown that every act in the drama of the life of Jesus, and every quality assigned to Christ, is to be found in the life of Krishna." J.D. Buck's Mystic Masonry, pp. 119, 138. Freemasonry not only equates Jesus Christ with the pagan god Krishna, but with hundreds of other nature gods, as well as Mohammed, Buddha, Confucius, and others.

    The institution of Freemasonry intentionally mis-leads a person as to its true purpose and nature. Freemasonry involves the oldest form of idolatry known among men - "nature worship" - which is strictly forbidden by God!
    The True "Architect of the Universe" and Creator is, in fact, Jesus Christ. He offers the free gift of eternal life to all who will ask it of Him (Rev. 3:20). This gift cannot be earned by good works nor merely by attending church, but only by accepting it by faith and turning from one's sins. I pray that you will accept this truth today!

Back To Freemasonry

Back To Cult Index

Home